Pohybová příprava dětí: Rutiny a rituály

V dalším díle seriálu Pohybová příprava dětí se zaměříme na rutiny a rituály. Jak vysvětluje kondiční trenér Filip Raptopulos, rutiny a rituály jsou aktivity, které děláme 24 hodin sedm dní v týdnu. Pokud máme svůj určitý rituál, který provádíme pravidelně, stane se z něj zároveň rutina. Jak ale jistě tušíte, cílem je, aby děti tato rutina a potažmo dané aktivity nepřestaly bavit.

Banner

„Rituál by měl být něčím, bez čeho si nedokážeme představit aktivní den a k čemu se budou malí sportovci vracet, když na ledě nebo při tréninku zažijí něco nenadálého, s čím neví, jak si poradit,“ popisuje Filip Raptopulos. Sportovec by tak měl mít nějaké své zažité rituály, po jejichž provedení se lehce vrátí do hry.

Co za témata seminář nabídl:

Stěžejní pro vytvoření rituálů a rutiny je pravidelnost. Právě ta vytváří návyk k dané aktivitě. To vše ale nesmí být na úkor toho, že by dítě tento rituál svazoval a přestal ho bavit. Rituály mohou mít nespočet podob – od dechových cvičení, až po psaní si tréninkového deníčku. Každý si tak může najít to své.

Trenér Filip společně s trenérkou Míšou vybrali pět cvičení, která doporučují zařadit do denního programu jak dětí, tak i rodičů potažmo celé rodiny. Zkuste tak každý den aktivity jako masáž chodidel libovolným míčkem či cvik nazvaný Pozdrav slunci, při kterém protáhnete tělo. Jako další můžete zkusit cvik Židle, při kterém naopak potrénujete výdrž, nebo překul s tyčí, díky kterému nacvičíte jak koordinaci, tak si díky tomuto cviku budete i lépe uvědomovat své tělo. Na závěr zařaďte výdrž na jedné noze, kterou můžete postupně různě ztěžovat.

A nezapomeňte s námi své tréninkové úspěchy sdílet na sociálních sítích – ať už na Facebooku nebo Instagramu s hashtagem #pojdhrathokej.

další články

Citáty

phpgGssPL
Tomáš Hertl

útočník San Jose Sharks

„Škola je každopádně hodně důležitá, protože nikdy nevíte, co se vám v hokeji může stát. "