Pohybová příprava dětí: Ranná specializace

Ranná specializace je častým tématem různých specialistů a odborníků, kteří se zaměřují na sportování mládeže. Jaký má na toto téma názor kondiční trenér Filip Raptopulos, který je průvodcem naší série Pohybová příprava dětí? Dozvíte se níže textu a ve videu.

Banner

Filip na začátek vyjmenovává pět negativ ranné specializace:
1. Dítě dělá pouze jeden pohyb – nerozvíjí se tak ostatní části těla, které nejsou v daném sportu zapojovány
2. Extrémní zátěž na pohybový aparát – již v ranném věku je dítě vystaveno velkým tréninkovým dávkám
3. Možné psychické následky – dítě si například nebude věřit v jiných sportech či jiném pohybu
4. Hypokineze – neboli nedostatek pohybu, dítěti jeden stejný trénink třikrát týdně pro rozvoj nestačí
5. Vyhoření v brzkém věku – pokud dítě dělá sport od útlého věku, může úspěchů dosáhnout v brzkém věku a nemá motivaci již dále pokračovat

Zkušený kondiční trenér, který se specializuje na práci s dětmi připouští, že není problém, když chtějí děti chodit na hokej, který je baví, a trénovat třikrát i vícekrát týdně. „Problémem je, že již nedělají nic navíc,“ vysvětluje Raptopulos. Jejich tělo a pohybový aparát je naučen dělat pouze určité pohyby a jakýkoliv jiný nový podnět, který je pro ně neznámý, může být velkým problémem.

Co za témata seminář nabídl:
  1. Úvodní díl
  2. 1. díl: Spontánní pohyb
  3. 2. díl: Programming

Třicet minut gymnastické průpravy, třicet minut žonglování s míčky či si jít společně s rodiči zaplavat do bazénu, může problém ranné specializace velmi efektivně řešit. „Cílem není děti přihlásit do dalšího kroužku, kde budou dělat další organizovanou aktivitu, cílem je dopřát jim spontánní pohyb, který je bude nadále rozvíjet a kompenzovat jim právě jednostranně zaměřené aktivity,“ dodává Raptopulos. O spontánním pohybu a jeho přínosu jsme již psali v jednom z předchozích dílů ZDE.

Pokud hledáte inspiraci, jaké cviky pro děti připravit, nejrůznější nápady můžete najít ZDE v jednom mnoha videí, které pro vás kondiční trenér Filip připravil.

další články

Citáty

phpNE4Krf
Andrej Šustr

obránce s bohatými zkušenostmi z NHL

„Díky studiu na univerzitě jsem získal vzdělání a několik extra let na to na sobě pracovat po hokejové stránce."