Pohybová příprava dětí: Programming

V dalším díle seriálu Pohybová příprava dětí nám kondiční trenér Filip Raptopulos představí tzv. programming. Pod tímto pojmem rozumíme programování a připravování správného rozvržení tréninku malých hokejistek a hokejistů. „Pohybem u dětí nic nepokazíte. Malí sportovci se můžou hýbat v podstatě celý den bez časového rámce,“ říká Raptopulos.

Banner

Jaké cviky dětem připravit? Kdy jaké zařadit? A v jaké intenzitě? Právě to jsou otázky, na které je důležité si před plánováním tréninku odpovědět.

Pohybová příprava dětí

K hodině oragizovaného tréninku můžeme každý den zařadit tři až pět hodin spontánního pohybu, ať formou různých cvičení nebo her. Důležité ale je, aby se jednalo o pestré aktivity, které budou děti bavit. „Jednoduchým doporučením je, že před tréninkem se snažíme zařadit aktivní, stimulační cvičení pro nabuzení. Naopak po tréninku volíme spíše pomalejší silové cviky, aby děti dotrénovaly své tělíčko,“ vysvětluje Raptopulos.

Před tréninkem tak volíme cviky jako je třeba sbírání šišek, po tréninku naopak výdrž na jedné noze nebo cvičení zvané mamlas. Všechny cviky si můžete prohlédnout ZDE.

Při plánování toho, co s dětmi trénovat, je dobré vycházet z pyramidy fundamentálních pohybů. Mezi základní pohyby řadíme výpad, dřep, tlak, rotace, předklon, tah a prkno. „Všechny tyto pohyby používáme během každodenního života, proto je důležité trénink těchto pohybů střídat, aby byl trénink nejenom pestrý, ale i efektivní.“

Zařaďte i zábavu ve formě her a trénujte postřeh

Do tréninku se snažíme zařazovat i nejrůznější hry. Nejenomže do tréninku takto vneseme zábavu, dítě tak i zdokonaluje techniku a učí se novým dovednostem. Ideálním zpestřením jsou například nejrůznější cvičení s tenisákem. Právě cvičení s ním rozvíjí koordinaci a hlavně postřeh.

Jednotlivá cvičení bychom měli v průběhu týdne zařazovat i podle toho, zda má dítě o víkendu zápas či nikoliv. Jak tedy v takovém případě postupovat? To se již podívejte sami ve videu! Filip Raptopulos pro vás připravil spoustu užitečných rad a tipů, o které byste neměli přijít.

další články

Citáty

phpzDiBkV
Marek Židlický

mistr světa 2005

„Hokej je krásný týmový sport, ve kterém je možné prožít plno skvělých momentů.“