Pohybová příprava dětí: Rychlost

V minulém díle nám kondiční trenér Filip Raptopulos ukázal, jak trénovat sílu. Jenže síla samotná vám nebude nijak užitečná, pokud k ní nezařadíte i rychlost. A právě o tom, jak rychlost trénovat a proč je tolik důležitá, si povíme v osmém dílu seriálu Pohybová příprava dětí.

Banner

Síla bez rychlosti nebo rychlost bez síly? Ani jedno! Pokud se chcete stát dobrým hokejistou nebo hokejistkou, měli byste mít zvládnuté obě tyto disciplíny. „Pokud nebudete silní, nebudete ani rychlí,“ vysvětluje Raptopulos.

Podívejte se na předchozí díly vzdělávací série:

Jako první by děti měly trénovat sílu a teprve potom zařadit i nějaká rychlostní cvičení. Jejich cílem by nemělo být pouze uběhnout co nejvíce v co nejkratším čase. Rychlost bychom totiž měli vnímat ze dvou pohledů. A to jako akci samotnou, ale i reakci. Dítě může být schopné vyvinout velkou rychlost, nicméně je důležité, aby byla stejně dobrá i jejich reakční rychlost.

A jak takovou rychlost trénovat? „Z hlediska programmingu využívejte krátká svižná cvičení trvající do deseti vteřin a používejte více sérií, během kterých vystřídáte i několik různých pohybů zaměřených na nejrůznější části těla,“ radí Raptopulos. Pro zefektivnění tréninku navíc místo pasivního odpočívání mezi jednotlivými sériemi zařaďte jinou nízkoenergetickou aktivitu, která dětem mezi šesti a deseti lety prospěje daleko víc.

Mezi ideální cviky na trénink rychlosti můžeme zařadit třeba cvičení s názvem Večerníček nebo lapání tyče. Další nápady, jaké cviky zařadit, můžete čerpat ZDE. Ukažte nám, jak vám jednotlivá cvičení jdou, a sdílejte své fotky a videa na sociálních sítích s hashtagem #pojdhrathokej.

další články

Citáty

phpL4QJvY
Wayne Gretzky

Nejlepší hráč historie NHL

„Mám 5 dětí, učil jsem je bruslit, ale nenutil do hokeje. Sport si vybrali stejně jako já sami. Dnes jsou dobří v golfu, hokeji, baseballu.“