Týden hokeje ve Zlíně

Týden hokeje ve Zlíně

Již pošesté proběhla ve Zlíně na ledové ploše PSG arény celorepubliková akce s názvem Týden hokeje v rámci projektu Pojď hrát hokej, kterou pořádal ve spolupráci s Českým hokejem klub HC Berani Zlín. Chlapci a děvčata ve věku čtyř až osmi let bez rozdílu dovednosti bruslení měli jedinečnou možnost vyzkoušet si zdarma, jaké je být hokejistou. O trénink pro nejmenší byl opět značný zájem, přilákal i ratolesti zlínských odchovanců a přesný počet se zastavil na čísle 76. Možná právě z této akce vyroste za několik let nový Čajánek, Leška nebo Hamrlík.

Banner

Pro děti byl připraven na poslední zářijové dopoledne zábavný program. Rodiče získali podrobné informace o tom, co obnáší mít doma malého hokejistu a jaký je přínos ledního hokeje pro fyzický a osobnostní rozvoj dětí. Smyslem celorepublikové akce je ukázat dětem, že lední hokej je krásný a zábavný sport, při kterém získají hodně kamarádů. Posláním Týdne hokeje není jen přivedení nových talentů k lednímu hokeji, ale především navázání nových přátelství, prvotního zážitku k hokeji, získání nových kamarádů a zajistit nejpopulárnějšímu zimnímu sportu ještě lepší budoucnost. "Je to fantastická akce. Těší mě, že se schází ve Zlíně neustále mnoho dětí. Nemusíme se bát, že bychom neměli kde vybírat. Hlavně si přeji, aby děti zůstaly i po čase u hokeje. Lední hokej má ve Zlíně obrovskou tradici, za dlouhé roky se dostal všem lidem pevně pod kůži," pověděl Mgr. Karel Jankovič, člen výkonného výboru Českého hokeje.

Snahou projektu je, aby zapojení dětí do hokeje bylo pro rodiče co nejmenší finanční zátěží. Každé dítě, které se na akci přihlásilo do projektu Pojď hrát hokej a klub ho následně zaregistruje do Českého hokeje, získá poukaz v hodnotě 1 500 Kč na nákup hokejové výstroje od CCM. Mladí hokejisté a hokejistky dostávali od hostesek při registraci dárky v podobě národních hokejových dresů, nálepek, odznaků a dalších suvenýrů. Program dále pokračoval prezentací ledního hokeje a klubu PSG Berani Zlín v prostorách šatny v podání trenéra zlínských žáků Radka Pšurného. Rodiče se detailně seznámili s tím, co obnáší mít doma malého hokejistu, a rovněž např. jaký je přínos ledního hokeje pro fyzický i osobnostní rozvoj dětí.

Tradiční akce se zúčastnili i odchovanci zlínského hokeje Miroslav Blaťák a Ivan Rachůnek, kteří přivedli své ratolesti. "Mám tady Mirečka, je mu čtyři a půl roku. Pomalu zkoušíme, jestli ho to bude bavit. Začíná od základních věcí, jako je bruslení. Akce je skvělá, každý rodič může vzít děti a být u prvních krůčků své ratolesti na ledě," řekl Miroslav Blaťák, bývalý výborný obránce a světový šampion z Německa 2010. V roli šéftrenéra mládeže, který má na starosti ve zlínském hokeji žáky od druhé do deváté třídy, se ujal nejmenších capartů na ledě Ondřej Veselý. "Jsme rádi, že zájem stále neupadá. Snažíme se připravit zajímavý trénink, aby si děti osahaly led a prostředí, neboť spousta z nich na kluzišti ještě nebyla. Projely si jednotlivá stanoviště a zjistily, že to může být pro ně zajímavý sport. Dnešní generace dětí je jiná. Těší nás, že se chtějí hýbat a místo dopoledne stráveného doma u počítače vyplnily čas aktivním pohybem," uvedl Veselý, bývalý zlínský kapitán a majitel tří zlatých medailí v extralize.

O akci Pojď hrát hokej je ve Zlíně dlouhodobě velký zájem. Tentokrát přišlo téměř 80 dětí z celého okolí Zlína. "Rodiče mají zájem, přivedou k nám své děti. Chceme, aby kluci a holky pokračovali a přihlásili se dále do školy bruslení, která probíhá vždy o víkendech dopoledne. My se o ně postaráme prostřednictvím různých her, ale základ je naučit děti zábavnou formou bruslit. Další poté pokračují v hokejové přípravce," upřesnil Petr Žák, trenér školy bruslení a přípravky.

Kompletní fotogalerii z Týdne hokeje ve Zlíně najdete zde.

Citáty

phps86y94
Henrik Lundqvist

brankář New York Rangers a olympijský vítěz

„Být gólmanem je z 90 % o hlavě. Pokud se zaseknete ve svých vlastních myšlenkách, nebudete mít soustředění potřebné do zápasu a k úspěchu. Když jste ještě malí, nikdo vám tohle neřekne. Nejlepší způsob, jak získat správné rozpoložení, je začít se hokejem bavit. Zbytek přijde samo.“