Týden hokeje v Kroměříži

Týden hokeje v Kroměříži

V sobotu 29. 1. 2022 se na zimním stadionu v Kroměříži konal již podeváté Týden hokeje. Tento projekt Českého hokeje se v Kroměříži opakovaně těší zájmu malých chlapců či děvčat, tedy právě své cílové skupiny.

Banner

Rodiče či prarodiče nemusejí ratolesti nutit, děti jsou přirozeně zvídavé, potřeba pohybu je dětem dána a možná je někde už semínko zkusit hrát hokej jako někdo z hráčů, o kterých snad prckové slyšeli – v televizi, v hale nebo v rodině... Po ruce byl dětem i teď v sobotu někdo z rodičů, aby malým pomohl s přípravou na led a na trenéry HK Kroměříž měl své dotazy. Začátek akce stanovil HK Kroměříž na 8:00. To už byla hokejová drobotina na ledě, kde vyslechla krátké povzbuzení a instrukce Jiřího Osiny, šéftrenéra mládeže. Kluci a dívky, co byli zapsáni do místního klubu, obdrželi drobné dárky, pozornosti.

Ledová plocha je jako tradičně rozdělena do řady stanovišť. V rohu jednoho pásma si malí bojovníci zkouší i nájezdy na brankáře. Mohou mrknout i na plochu vedle, kde se hokejové minihře s chutí a dovedně oddává naše přípravka, druhá či třetí třída. Zábavné prvky, motivační doušky ukazují nováčkům nejenom trenéři HK Kroměříž, ale i hokejisté nižších ročníků. Kromě naprostých nováčků přišly na své kluziště také děti ze školky bruslení.

K oblíbeným atrakcím patří sbírání a přenášení puků, jako i podobný úkon s plastovými talířky. Oblíbené je proplétání se sraženými brankami. Pokud dojde při zvedání pomůcek z ledu nebo při průjezdu brankami "k nějaké nehodě", berou to caparti s velikým nadhledem, ba noblesou. Nezapláčou, nekřičí – pokud to jde jiným dětem, které rejdí po ledě, jsou ti relativně slabší o to více bojovníky!

Na led byly přineseny drobné překážky, jež je třeba překračovat. Procvičují svalovou spolupráci a pozornost. Dětem se to moc líbí s malými barevnými míčky, které sbírají z ledu, aby je házely po sobě, do plexi a do hrazení. Opodál jsou nachystány pneumatiky a caparti jejich otvor znovu ládují balónky... Chybět nemůže široký pruh ledu pro bruslení. Postaráno je i o úplné začátečníky, opravdu ty nezkušené, aby cítili podporu a povzbuzení, aby se jim to klouzavé pod nohama, první rysy nového sportu, neošklivily. Kloučci a dívenky dostali šanci být hodinu na bruslích, každému je věnována pozornost, rada či pochvala.

Nejenom na ledové ploše, ale i po skončení této sváteční akce jsou trenéři k dispozici dotazům rodičů a dětí. HK Kroměříž oceňuje aktivity Českého hokeje v náborové práci, v záchytu sportovních srdcí těch úplně nejmenších. Váží si všeho, čím se soustavná a laskavá práce v klubech dále rozvine a podpoří. Důsledně se tady věnujeme školce bruslení, doslova s otevřenou náručí, s mnoha příklady a hrami nabízíme svoji zkušenost, zájem a kamarádství. Naše náborové cesty po školkách a školách bývají až "spanilými", neboť vidíme odezvu, široké oči (před)školáků, a někteří se pak do školky bruslení zapisují.

Kompletní fotogalerii z Týdne hokeje v Kroměříži najdete zde.

Citáty

php61cYMg
Marek Židlický

mistr světa 2005

„Když jsem byl malý, chtěl jsem hrát všechno. Nebyly počítače a ani příliš jiné zábavy. Navíc pro mne, jako obyčejného kluka, to byla velká výzva.“