Týden hokeje v Letňanech

Letňany ožily, chodbami, které praskaly ve švech, se prodíraly děti s batohy a taškami a natěšeně vyhlížely led. Klub ve spolupráci s Českým hokejem připravil tradiční akci Týden hokeje a opět to byla paráda! S budoucími Letci bruslil legendární útočník Petr Nedvěd, kouč Ladislav Kadaně zase rodičům dychtivě popisoval, jak správně navlékat nejmenším hokejistům brusle. Tak co, máte chuť začít s hokejem?

Banner

Ideální šance k prvním krůčkům na ledě. Po celé republice probíhá Týden hokeje, tradiční akce se nevyhnula ani Letňanům. Areál se zaplnil rodiči, kteří se přišli podívat, jak detailně vypadá hokejový trénink. „Po covidové pauze na kurzu bruslení není moc dětí, takže jsme za každou podobnou událost moc rádi,“ těšilo kouče Ladislava Kadaněho. Pandemie minulý rok odsunula náborovou akci do online prostředí.

Nouze o začínající hokejisty každopádně ve čtvrtek rozhodně nebyla. Na registraci netrpělivě čekal zástup malých návštěvníků, kteří se nemohli dočkat, až si konečně obují brusle.

Trenéři připravili pestrý program. Začalo se rozcvičkou, na kterou nesmí sportovci v kterémkoliv věku zapomínat. Po zahřátí už se vyrazilo na led. „Podobný trénink občas vedeme na kurzu. Učili jsme se základy, které jsme ale proložili zábavou,“ líčil Kadaně. Někteří prožili své vůbec první kroky na bruslích. Nejmenší bavilo hlavně strkání po ledě, kdy je trenéři posouvali mezi brankami jako na bowlingu. Právě odlehčení atmosféry připraví dětem půdu pro emoční vazbu k pohybu, a té je zásadní docílit.

Nenudili se ale ani rodiče, kteří dostali detailní přednášku ohledně hokejových začátků i koupi správného vybavení. „Pozor na brusle, nekupovat o dvě čísla větší. Za patu se vám maximálně musí vejít jeden prst,“ upozorňoval šéftrenér letňanské základny ve vestibulu hangáru. Modelové z řad Letců zároveň na provizorním molu z lavičky předváděli, jak připnout kalhoty k chráničům a co dělat s vestou.

Velký úspěch zaznamenal příchod Petra Nedvěda, generálního manažera české reprezentace a bratra letňanského šéftrenéra Jaroslava. „Nedvědi tenkrát vyprodali Strahov, my dneska zaplníme Letňany,“ smál se ještě před startem akce mladší ze sourozenců.

Iniciativu svazu i klubu si pochvaloval: „Perfektní akce.“ Podle jeho slov bude nutné jít příznivější situaci v počtu hráčů naproti. „Je potřeba český hokej trochu restartovat a tyhle děti na ledě jsou naše budoucnost,“ ukazoval směrem ke střídačkám.

„Chci hlavně pomoct dětem odbourat možný prvotní stres a vytvořit dobrou atmosféru,“ pokračoval Petr Nedvěd s dovětkem, aby Týden hokeje přilákal zájem rodičů. „Budeme rádi, pokud to většinu dětí osloví a probudí se v nich chtíč vrátit se do hry.“

Přání by se – alespoň podle spokojených výrazů na tvářích dětí i rodičů – mohlo naplnit. „Máme dobré ohlasy,“ pochvaloval si Kadaně, který na závěr ještě musel řešit sérii individuálních dotazů ohledně vybavení, tréninků Letců i projektu. „Děkujeme všem zúčastněným a snad se brzo zase uvidíme," uzavřel.

Těšíme se na vás!

Kompletní fotogalerii z Týdne hokeje v Letňanech najdete zde.

Citáty

phps86y94
Henrik Lundqvist

brankář New York Rangers a olympijský vítěz

„Být gólmanem je z 90 % o hlavě. Pokud se zaseknete ve svých vlastních myšlenkách, nebudete mít soustředění potřebné do zápasu a k úspěchu. Když jste ještě malí, nikdo vám tohle neřekne. Nejlepší způsob, jak získat správné rozpoložení, je začít se hokejem bavit. Zbytek přijde samo.“