Týden hokeje v Kroměříži

Týden hokeje v Kroměříži

V sobotu 28. září byla Kroměříž už pošesté účastna "Týdne hokeje". Ve spojení s úspěchem projektu Českého hokeje se zhostil i HK Kroměříž náborové akce tak, jak je tu neměnným pravidlem. Zodpovědně, ale hlavně s otevřenou náručí té bezprostřední drobotině, s odborným nadhledem, ale se vstřícnou rukou, s vyslechnutím každého rodiče, dospělého doprovodu. Kluziště zimního stadionu vítalo ratolesti od 4 let dále a výše. I každý rodič a prarodič mohl přijít s dotazem, informovat se. Kloučci a cácorky, kteří se registrovali do klubu (a Českého hokeje), byli odměněni suvenýry, z nichž byl i pro čtyřleté vysněným darem hokejový dres České republiky!

Banner

Program na ledě i mimo led se odvíjel podle tohoto plánu:
7:15 až 7:45 – registrace účastníků
7:45 až 8:00 – úvod sobotní akce a rozdělení dětí do skupin
8:00 až 9:00 – ledová plocha
9:15 až 9:30 – prezentace celé akce a hokejového klubu v zasedací místnosti stadionu (1. patro), reakce na dotazy rodičů
9:15 až 9:30 – program pro děti mimo led
9:30 – ukončení akce

Sportovní kulisa se opět ukázala vstřícnou a motivační. Děti se na led těšily, rodiče jim pomáhali do bruslí a při obouvání a nasazení helmy sahaly k dětským srdcím rytmy oblíbené "hymny" celé náborové akce. S úderem 8. hodiny jsme nejmenší bruslaře a hráče přizvali na led. Slovo měl k drobotině šéftrenér mládeže HK Kroměříž, aktivní hokejista Jiří Osina. Vysvětlil "pořádky" pro "vítězná tažení" stanovišti a všechny povzbudil. Nejen ty nebojácné, ale i stydlivého klučinu, překvapenou dívenku. Led se rozdělil snad do deseti stanovišť! Děti se na nich budou střídat.

Prostor dostalo i bruslení mírně pokročilých. Bruslili na svém úseku s hokejkou i bez hokejky. Vedle už měl rozbaleno "nádobíčko" hokejový brankář, aby chytal střely, někdy i "nejmenších". Gól chtěl dát každý, udělat radost i tátovi, lepší než u televize.

Úžasně to žilo ve středním pásmu, kde se nejen volně bruslilo, ale poblíž byl led poset plastovými mističkami, určenými ke zvedání a "napichování na špachtli". Vůbec to nebylo jednoduché, neboť caparti se položenými miskami proplétali s nejvyšší opatrností, hrozilo to pádem... Opodál je pak obratnost na bruslích cvičena stavěním puků do komínku. "Hodinářská práce, a na bruslích!" Vždycky se oblibě těší bruslařské propletence mezi pěti sraženými brankami, což už výčet stanovišť "ve středním pásmu" uzavírá.

Zbylý díl ledové plochy nabídl tři úseky pro hokejové hraní... Jednak děti sbíraly a házely drobné balónky do kyblíků, k mání byl i provaz, který děti obvykle s gustem překračují. Provaz na ledě či v "přetahované" tříbí dětem pohybovou koordinaci na ploše kluzké "i bez překážek"! Poslední část kluziště měla tu čest s nejmenšími, s úplnými začátečníky. Jako jejich rodiče těšilo i hokejový klub, že měli benjamínci nutné soukromí a jedna z premiér na bruslích je bavila až neskutečně! Nešlo od nich odtrhnout oči. Bojovali, nedopřáli si oddechu!

Děkujeme Českému hokeji za trvalou péči o náš krásný sport, zejména směrem k mládeži. Pro HK Kroměříž jsou počty (otevřené šance) i výsledky mládeže klubovou prioritou. V tomto směru patříme k elitním klubům na Moravě. V posledních pěti letech obléklo národní dres 5 našich odchovanců. Barvitou a inspirativní práci s dětmi, sedmiměsíční školku bruslení a pravidelné nábory na školách chápeme jako povinnost ušlechtilou, jako klubovou mízu života. "Hokej tu umíme a milujeme. S úsměvem i nasazením."

Kompletní fotogalerii z Týdne hokeje v Kroměříži najdete zde.

Citáty

phpzDiBkV
Marek Židlický

mistr světa 2005

„Hokej je krásný týmový sport, ve kterém je možné prožít plno skvělých momentů.“